Schoonmaken van zonne-panelen, zin of onzin

Schoonmaken van zonne-panelen, zin of onzin

Schoonmaken van zonne-panelen, zin of onzin.

Er is nogal wat discussie over de zin of onzin van het schoonmaken van zonnepanelen. Zijn ze zelf reinigend, is de vervuiling niet of nauwelijks van invloed op de opbrengsten?


We weten wel dat zonnepanelen licht omzetten in energie. Hoe meer licht, hoe meer energie, minder licht, minder energie.

 

En dit laatste is een feit, licht omzetten in energie. We kunnen ons er allemaal wat bij voorstellen wat er dus gebeurd bij vervuiling.

Veel gehoorde fabel is dat reiniging van zonnepanelen niet nodig is omdat de regen de schuingeplaatste panelen schoonspoelt. Dit klopt inderdaad voor een deel van het vuil, maar net zoals uw autoruiten dienen ook zonnepanelen schoongemaakt te worden.

Een onderzoek van meer dan 10 jaar door de Zwitserse Dr. Häberlin over de resultaten van vervuilde installaties wees uit dat redementsverlies van 12% geen uitzondering is en dit kan oplopen tot wel 20%. Zie voor meer informatie www.pvtest.ch (Duits/Engels).

Onderzoek wijst uit, tot wel 10% rendement verlies, bij niets doen.

Ook het doormeten van de installatie, doen alle stringen het nog vergelijkbaar goed, is aan te bevelen. Corroderende stekkers, of losraken van kabels, het gebeurd in de praktijk allemaal. Het een valt in de garantie clausules, het ander niet. Maar u moet er wel achter zien te komen!

Bel ons vrijblijvend voor offerte!