mono-/polykristallijn

Mono                                                                                        

 Mono kristal

Omdat Monocrystalline cellen (elementen waaruit zonnepanelen zijn opgebouwd) uit lange staven gezaagd worden, krijg je rondingen op de hoeken. Dit is om afval te voorkomen. Bij het plaatsen van deze cellen in een paneel, vormen zich goed zichtbare vierkanten. Visueel kan dit effect door opvullen of kleuren niet worden verholpen, omdat hierdoor het rendement van het paneel negatief wordt beïnvloed

 

 

 

Poly/Multi

 

MultikristalDe vervaardiging van poly of wel multi-kristallijne cellen is voordeliger. Daarbij wordt vloeibaar silicium in blokken gegoten, die daarna in schijven gezaagd worden. Bij de stolling van het materiaal vormen zich kristalstructuren van verschillende grootte, waarbij aan de grensvlakken defecten optreden. Door deze kristaldefecten is het rendement van de zonnecel lager. Echter, anders dan bij monokristallijn materiaal kunnen van polykristallen rechthoekige zonnecellen gemaakt worden. Dit geeft een betere benutting van het paneeloppervlak en zo wordt het rendementsverlies vaak weer goedgemaakt.

Door het gebruik van verschillende grondstofbronnen of productiepartijen kunnen ook zichtbare kleurschakeringen ontstaan.